Kachnička mandarinská

Informace o
Pohlaví:
V ZOO od: --
Věk:

Koho chcete adoptovat?

Informace o Kachnička mandarinská

Kachnička mandarinská (Aix galericulata) je malý druh kachny, který je považován za jednu z nejkrásnějších a nejbarevnějších kachen na světě. Pochází z východní Asie, konkrétně z Číny, Japonska a Koreje, ale díky své atraktivnosti se rozšířila i do Evropy a Severní Ameriky.

Popis a Identifikace

Kachnička mandarinská je snadno rozpoznatelná díky svému pestrému peří a elegantnímu vzhledu. Mezi nejvýraznější rysy patří:

  • Samec: Má velice nápadné zbarvení s výraznými oranžovými, bílými a modrými prvky. Na hlavě má dlouhá hřebenová peří a oranžové "vousy". Křídla jsou zdobená jasně oranžovými "plachtami", které jsou při roztažení velmi efektní.
  • Samice: Má mnohem nenápadnější, hnědavé a šedivé zbarvení, které jí pomáhá lépe se skrývat v přírodě. Její vzhled je méně výrazný než u samce, ale stále elegantní.

Biotop a Chování

Kachničky mandarinské obvykle obývají pomalu tekoucí řeky, jezera a mokřady s hustou vegetací, která jim poskytuje úkryt a potravu. Jsou to skvělí letci a mohou rychle migrovat mezi různými vodními tělesy. Tyto kachničky jsou také známé svou schopností hnízdit ve stromových dutinách, které mohou být i několik metrů nad zemí.

Rozšíření a Status

Přestože kachnička mandarinská pochází z Asie, byla úspěšně introdukována do Evropy a Severní Ameriky. V současnosti ji lze nalézt v mnoha parcích a zahradách, kde se stala oblíbeným objektem pro pozorovatele ptáků a fotografy.

V Číně je kachnička mandarinská symbolem věrnosti a lásky, což jí dává zvláštní kulturní význam. Pár těchto kachniček je často zobrazován na tradičních obrazech a řemeslných výrobcích jako symbol věčné lásky a harmonie.

Potrava

Kachničky mandarinské jsou všežravé a jejich strava zahrnuje různé druhy vodních rostlin, semen, hmyzu a malých bezobratlých. Jsou aktivní zejména za soumraku a svítání, kdy se nejčastěji živí.

Hnízdění

Páření kachniček mandarinských probíhá na jaře. Samice klade 9 až 12 vajec do stromové dutiny nebo jiného vyvýšeného úkrytu. Po inkubační době trvající přibližně 28 až 30 dní se vylíhnou mláďata, která jsou schopná velmi brzy opustit hnízdo a skočit dolů na zem, kde se okamžitě začnou učit samostatně hledat potravu.

Ochrana a Hrozby

Přestože je kachnička mandarinská v mnoha oblastech dobře chráněna, čelí různým hrozbám, jako je ztráta přirozeného prostředí, znečištění vod a lov. Ve svém přirozeném prostředí je považována za druh s ohroženým statusem, zejména kvůli urbanizaci a ztrátě mokřadů.

Kachnička mandarinská je tedy nejen krásný a okouzlující pták, ale také důležitý symbol, který si zaslouží ochranu a pozornost.