Fenek berberský

Informace o Zerda
Pohlaví:
V ZOO od: --
Věk: 2

Koho chcete adoptovat?

Informace o Fenek berberský

1. Obecná Charakteristika

Fenek, známý také jako liška pouštní, je malý savec patřící do čeledi psovitých (Canidae). Latinský název druhu, Vulpes zerda, pochází z řeckého slova „xeros“, což znamená „suchý“ a odkazuje na jeho přirozené prostředí, poušť. Fenek je nejmenší ze všech druhů lišek, a to jak v tělesné velikosti, tak v hmotnosti.


2. Vzhled

Fenek je snadno rozpoznatelný díky svým velkým uším, které mohou dosahovat až 15 cm na délku, což je přibližně třetina jeho tělesné délky. Tato obrovská uši nejen poskytují vynikající sluch, ale také pomáhají s ochlazováním v horkém pouštním prostředí.

  • Velikost: Délka těla se pohybuje mezi 24–41 cm, ocas je dlouhý 18–31 cm.
  • Hmotnost: Fenek váží kolem 0,8–1,5 kg.
  • Srst: Má hustou, pískově žlutou srst, která slouží jako kamufláž v pouštním prostředí a také pomáhá chránit před extrémními teplotními výkyvy.

3. Rozšíření a Habitat

Fenek je přizpůsobený životu v suchých a nehostinných podmínkách Sahary a dalších severoafrických pouští. Preferuje písečné a kamenité oblasti, kde si vyhrabává nory, které ho chrání před denním horkem a nočním chladem.

4. Potrava a Lov

Fenek je všežravec, jeho jídelníček je velmi různorodý. Vzhledem k pouštnímu prostředí, kde žije, je jeho strava přizpůsobena dostupnosti zdrojů:

  • Potrava: Obsahuje hlodavce, ptáky, hmyz, ovoce a listy. Fenek také loví menší kořist jako jsou ještěrky a vejce ptáků.
  • Voda: Fenek získává většinu své vody z potravy, což mu umožňuje přežívat v prostředí, kde je dostupnost vody velmi omezená.

5. Chování a Sociální Struktura

Fenek je noční tvor, což znamená, že je aktivní hlavně v noci, kdy je teplota nižší. Má velmi dobře vyvinutý sluch, který mu umožňuje slyšet i zvuky hluboko pod zemí. Žije v malých rodinných skupinách a je známý svým hravým a zvědavým chováním.

  • Nory: Vykopává si složité nory, které mohou mít více východů a jsou používány k ochraně před predátory a extrémními teplotami.
  • Komunikace: Fenek komunikuje s ostatními členy své skupiny pomocí různých zvuků, včetně vrčení, pískání a štěkání.

6. Rozmnožování

Rozmnožovací cyklus fenka je přizpůsobený podmínkám prostředí, ve kterém žije.

  • Období páření: Páří se obvykle na začátku roku.
  • Březost: Doba březosti je přibližně 50 dnů.
  • Počet mláďat: Samice rodí 2–5 mláďat, která jsou po narození slepá a zcela závislá na matce. Mláďata dospívají ve věku 10–12 měsíců.

7. Ochrana a Hrozby

Fenek není považován za ohrožený druh, a to především díky jeho širokému rozšíření a schopnosti přežít v extrémních podmínkách. Nicméně čelí několika hrozbám, jako je ničení přirozeného prostředí, pytláctví a obchod se zvířaty.

  • IUCN status: V současnosti je klasifikován jako druh s nejmenším rizikem (Least Concern).

Fenek je fascinující tvor, který je dokonale přizpůsobený životu v extrémních podmínkách pouště. Jeho jedinečné adaptace a sociální chování z něj činí jeden z nejzajímavějších druhů lišek.